Ønskereprise: VAAR i luften med grønn lugg

Ønskereprise: VAAR i luften med grønn lugg

Dette innlegget er igjen superaktuelt, så vi kjører en reprise!
Jeg møter mange spennende mennesker på min jobbvei. Blandt annet en rogalending, Kristin, som har forvillet seg til Oslo, nærmere plassert: Bjerregaards Gate og er Vaar gatenabo. Kristin Helene Randulff Nielsen er liiitt over gjennomsnittet engasjert i hva naturen tilbyr av spiselig og har derfor skrevet en bok i samarbeid med Magnus S. Støre, som heter ‘Håndplukk’. Idag får vi et gjesteinnlegg fra henne, om byens grønne lugg. God håndplukk!
-AG-
Kristin har veiledet flere michelinrestauranter, Kongeskipet Norge mfl. til å bruke vilt og grønt på tallerkenen!

Her har vi vakre Kristin i sitt grønne ess. Kilde: ‘Håndplukk’, foto Siren Lauvdal

-Gjesteinnlegg av Kristn H. R. Nielsen-

 

De fleste steder er snøen smeltet. Tilbake har den etterlatt seg grå asfalt, gult gress og noen skjelett fra høstens falne blader. 

Bortsett fra akkurat der en liten plante har klart å presse seg frem med sin grønne lugg! 

Smeltevannet, og det nye lyset våren gir, er akkurat nok til en ny vekst; lite kravstort spør du meg!

 Det vakreste av alt, er at utenom å gi oss gnistrende visuell energi fra grønn farge, tilbyr disse spirene deg en bombe av næring: dette er supermat! 

Visste du for eksempel at brennesle er en av de aller mest næringsrike plantene? Innedyrkede (og kjedelige) urter: GO HOME!

-Og tenk hvor miljøvennlig dette er: null strøm eller fossilt brensel er brukt til produksjon: snakk om bærekraftig!

Her kommer noen av de grønne kameratene du bør bli kjent med:

#Hestehov – Det sikreste vårtegnet! Disse gule hodene gir liv i salaten! Eller hva med å surre dem i litt godt smør og bruk dem som en egen rett eller til fisk og kjøtt? Eventuelt kan du være ekstra tidlig ute og plukke knoppene når de er kulerunde. Legg dem på et glass sammen med grovt salt og du har kapers til bruk når det er vinter og mørkt.

  Hestehov

#Løvetann – Hvorfor gå over bekken etter vann? Løvetannblader er vår egen ruccola. Særlig nå på våren, er bladene milde og myke. Kutt i salat eller bruk dem som du ville brukt spinat! Surr i olje eller smør, bland inn i supper eller gryter. Blomsterhodene kan du legge på 1-2-3-lake og høstens nistepakke på jobb blir den ytterste gourmet!

 

                                Løvetann

#Gullstjerne – Digg-digg-digg å spise helt rå! Og så fin den er! Dette er en liten lilje som presser seg opp av plenen, gjerne i en park nær deg! Pynt med den eller bland den inn i det andre grønne du spiser. Bladene kan også surres lett i panne, slik som hestehov og løvetann.

 

                               Gullstjerne

#Brennesle – En ganske hissig sak på utsiden, men vil deg bare vel på innsiden. Nålene og histaminet inni disse blir «annulert» av tørking og varmebehandling: bruk oppvaskhansker og plukk noen av de små versjonene av planten som vokser frem nå. Legg dem til tørk på en rist: lufttørking eller 50 grader i ovn med åpen dør. Du har nå supredupermegapulver til smoothies, juiceblandinger, supper, og som dryss over all mulig middagsmat. Rik på mineraler og vitaminer.

 

                                     Brennesle

#Løkurt: Sødmefull og lett å like! Løkurten er særlig og ganske unikt fremme og nikker i Oslo: hadde alle visst hvilken skatt dette er å bruke i mat, ville den vært utryddet! Denne vokser under hekker, i plener og skråninger: nå er den en bunt av nyreformede blader, brukes helst rå sammen med annen vegetarmat, som garnityr over fisk eller kjøtt. Eller helt enkelt for å gjøre en brødskive med gulost til en fest! 

Løkurt.

 

«Men hva med veistøv og hundetiss..?!»

Verdens beste løsningsmiddel består av molekylet H2O, ja nettopp, vann!

Legg håndplukket ditt i en bolle med kaldt vann, og alt av ulumskheter løses opp og forsvinner! Skyld godt og la det renne av i et dørslag eller på et kjøkkenhåndkle, slik du pleier å gjøre med kjøpesalat.

Good to go!

 -Kristin-

 

Bildene er hentet fra boken ‘Håndplukk’, fotograf Siren Lauvdal/Gyldendal forlag.

Tilbake