Another man´s treasure

Another man´s treasure

Kombinasjonen av nytt og brukt har alltid vært min greie. Hjemme på Vestlandet på gården har vi gamle stuer og stabbur med skatter helt tilbake fra Peder Hanssen Røed, min tipp-tipp-tipp-oldefar. I naustet ligger en båt som pappa restaurerte på 90-tallet. Det er en «6 ring» Peder H. Røed selv laget for hånd rundt 1850. Min oldefars A-Ford fra 1928 står også restaurert og fjong hjemme på gården. Jeg tror nok det ligger i blodet å ta vare på, bruke på nytt, gi bort eller å reparere.

Foreningen Fornebu Gjenbruk startet i desember 2015 og er dannet av kvinner i lokalmiljøet på Snarøya/Fornebu. Virksomheten er utelukkende basert på idealisme og frivillighet. Det betyr at ingen involverte mottar noen form for lønn eller annen godtgjørelse for arbeidet og at foreningens driftsutgifter består av husleie og utgifter til kaffe og vafler. Gjenbrukstanken har en god miljøgevinst, samtidig som kundene kan gjøre gode «kupp».

Overskuddet av driften går uavkortet til veldedighet. Styret i foreningen fordeler 50% av inntektene til gode formål i det lokale arbeidet til Snarøya Kirke og 50% til gode prosjekter for fattigdomsbekjempelse, blant annet til gatebarn i Addis Abeba, Etiopia.

http://gatefolket.no/fornebu-gjenbruk-ga-100-000/

Lokalene på Fornebu har også som formål å utgjøre en hyggelig og sosial møteplass på Snarøya/Fornebu, en gratis kopp kaffe og gode samtaler. De er takknemlig for å motta varer fra nærmiljøet. Jeg kan surre rundt der inne i flere timer, glatt. Ikke pga vaflene, jeg er rett og slett på skattejakt.

For dere som husker Lollan-historien vet dere at Jenny Skavlan fikk designlinjen på Edvard Munch VGS til å redesigne hele Lollans fantastiske garderobe og ga den et nytt liv med flere heidundrandes moteshow av og for ungdom. Jeg er ikke så glad i å kaste og liker å ta vare på historien. Forfatter Hege Duckert ringte meg tidligere i sommer og intervjuet meg angående Ellen «Lollan» Skjørten i forbindelse med at hun skulle skrive om Jenny Skavlan og hennes «Symaskin» i sin nye bok. Det hele havnet i siste kapittel i boken som kom ut i høst. Jeg fikk igjen fortelle historien om den unge jenta som følgte Amerika-drømmen på 60-tallet. Boken heter «Summen av små ting. – Fra symaskin til selfiestang. 25 ting som har forandret Norge.»

Små ting kan ha mye på hjertet. Journalist og forfatter Hege Duckert gjenskaper vår nære historie gjennom 25 hverdagsobjekter som har påvirket oss fra jappetiden på åttitallet og frem til i dag. Tingene og vanene sniker seg usett inn i livene våre. Når begynte vi å ta med oss pappbegre med kaffe på bussen? Hvorfor spiser vi taco på fredager og pizza på lørdager? Hva ville vi trodd om en statsminister med selfiestang for bare noen få år siden? Bak fortellingene om helt konkrete ting som Kim Frieles brudekjole, Anne-Kat Hærlands vin og Jens Stoltenbergs sykkelhjelm ligger større endringer i det norske samfunnet: åpenhet, likestilling, oljerikdom og høyt forbruk. Hege Duckert har funnet frem til 25 ting som har preget oss, og som de fleste vil huske med et smil, fordi de er blitt en del av hverdagen vår. Sammen danner de en annerledes norgeshistorie.

Vi kjører også gjenbruk i den nye sjappa jeg er medeier i, VAAR, på Alexander Kiellands Plass. Gulvet er delvis et nydelig originalt gulv fra ca 1930, deler er ny linoleum som er god for frisører å gå på med lyddemping, og noe er linoleumsrester fra Jenny Skavlan fra da hun pusset opp i huset sitt i vinter. Jeg kom i kontakt med Kjersti, sjefen selv, på Fornebu Gjenbruk da jeg skulle kjøpe en haug med kopper, glass og annen brukt moro til den nye sjappa. Hun lurte på om jeg skulle bruke det til noe spesielt. Konseptet vårt ble nøye forklart og Kjersti likte det hun hørte. Fornebu Gjenbruk er en enorm butikk, og de får inn så utrolig mye fint. De sliter nesten med å få plass til alt. Så vi allierte oss faktisk litt vi da, i kassa der. Så, nå må jeg bare komme meg hjem fra L.A og San Fransisco så skal jeg jobbe videre med ideen vår.

Botrend.no har også skrevet om Fornebu Gjenbruk:

https://botrend.no/her-kan-du-gjore-bruktkupp/

Link til Fornebu Gjenbruk sin egen Facebook side.

Her er instagramkontoen deres, men det er mer å se på Facebook.

God gjenbruk og skattejakt, folkens! Send meg gjerne L.A og San Fran tips!!

Alle bilder er fra Fornebu Gjenbruk sin Facebook.

Tilbake