Bjorne of Norway

Bjorne of Norway

Jeg kommer over mange spennende mennesker i jobben som sminkør og frisør, og Didi er en av dem.

Jeg digger å møte nye folk, høre om forhistorien og fremtidsplanene. Hva inspirerer dem? Hvordan havnet de akkurat der? Her kan du lese om den Londonbaserte, norske designeren «Didi»:

Jeg heter Hilde «Didi» Bjørnerud og er født og oppvokst på Gjøvik i Oppland. Didi er mitt kallenavn, og er det navnet jeg er mest kjent som i England.

Didi Bjørnerud i London

Jeg er gründer og designer av et nytt skjerfmerke som heter BJORNE of Norway (uttales Bjørn). Alle designene mine er utformet fra et egenartet kunstnerisk syn og forent med norsk kultur og abstrakt natur. Kreasjonene er inspirert av den mørkere siden av nordisk natur, eventyr og vikingarv.

Jokull

Jeg har alltid hatt en lidenskap for natur og eventyr, og barndommen tilbragte jeg mye av på mine besteforeldres gård i Østsinni ovenfor Dokka. Gården ligger i et område med mye uberørt skog og natur med både gårdsdyr og ville skogsdyr som bl.a elg, hjort og gaupe. Dette ga grunnlaget for mye av min kjærlighet for rå natur og ville dyr.

Isbjorn

Bestefaren min var en driftig treskjærer, og jeg tilbragte uendelige timer i snekkerboden hans på garden. Jeg har alltid elsket å lage noe utav alt og ingenting og vi har en rekke “interessante” natur kreasjoner hjemme på Gjøvik laget av ulike skogsmaterialer.

Villrein

Min bestemor pleide alltid å lese historier om uhyggelige troll og nifse skapninger før sengetid, noe som ofte resulterte i skrekkelige mareritt. Men dette førte også til min interesse for den mørkere siden av nordisk liv, historiefortelling og eventyr, som jeg føler har så sterk tilstedeværelse i mine kreasjoner i dag.

Valkyrie

Ved å bli født inn i en kreativ familie, (en far med kreative tegne-evner og fotografi-ferdigheter, en bestemor som var dronning av håndarbeid og en bestefar med sterke snekrings og treskjærings evner ) var jeg i stand til å utforske alle disse ulike kunstartene fra en tidlig alder. Jeg elsker fortsatt å inkludere ulike teknikker og elementer for å skape nye og komplekse stiler.

Omen

Utdanningsveien

Jeg begynte så vidt på allmennfag på Tranberg (Gjøvik) Videregående, men fant fort ut av at dette var feil linje for meg, så året etter flyttet jeg til Gran på Hadeland og begynte på Tegning Form Farge. Dette likte jeg svært godt da hver dag var kreativ og vi jobbet med en masse spennende prosjekter.  Jeg husker jeg likte Viking-prosjekter best hvor vi laget modeller av Osebergskipet og Tunesteinen.  Etter ett år flyttet jeg til Hønefoss hvor jeg gikk det 2. og 3. året mitt på Tegning Form Farge.

Mens jeg gikk på Hønefoss Videregående søkte jeg meg inn på London College of Fashion. Jeg hadde en stor drøm om å flytte til London for å bli klesdesigner siden så lenge jeg kan huske.
Tilfeldigvis var vi på en klassetur til London da jeg ble innkalt til intervju med dem, og til min store lykke ble jeg akseptert til å ta et grunnkurs i womenswear på London College of Fashion. Jeg flyttet da til London senere den høsten hvor jeg startet de videre studiene mine.  Det var en stor utfordring som 19-åring å flytte alene til et land hvor jeg ikke kjente noen og jeg snakket knapt engelsk. Det var også en stor utfordring å måtte presentere arbeidene mine foran en klasse med ukjente elever av et så høy kaliber. Det var mange dager jeg tenkte kanskje dette var litt for stort for meg og jeg vurderte ofte å komme hjem igjen til trygge Norge.  Dette var vel egentlig planen min etter jeg var ferdig med det ett-årig grunnkurset på LCF,  men til min store overraskelse kom en av lærerne mine til meg og fortalte at de hadde anbefalt meg til å ta en Bachelor på Central St Martins for tekstilstudier og jeg var innkalt til et spesialintervju der uken etter.  Jeg visste ikke helt hva som foregikk for øyeblikket, men det viste seg at LCF så et mye større potensiale for meg, nemlig å studere tekstildesign.  De sendte meg rett inn til CSM uten at jeg behøvde å gå igjennom noe søknadsprosedyre.  Jeg har hørt i ettertid at dette skjer ikke med så mange, så det var jo veldig stas. Så da ble det  3 år til videre på meg i London, mens jeg studerte BA printdesign på Central St Martins.

Da jeg var ferdig med studiene her var jeg veldig bestemt på at jeg ville fokusere på grafisk tekstildesign og digital print.  Jeg brukte mesteparten av tiden min på å ta mine egne bilder og manipulere disse på en supertreg data som ofte kunne ta 3-4 timer på å lagre hvert av de kompliserte kunstverkene mine.  Dette var i 2007 og det var ikke så utbredt teknologi for digital print den gangen.

Rett etter jeg graduerte fra CSM, ble jeg invitert til studioet til Alexander McQueen i London.  Dette var utrolig spennende da han var mitt største forbilde som designer og ikke minst kunstner, da jeg bodde hjemme på Gjøvik.  Jeg hadde fulgt ham i mange år, så å bli invitert på intervju for en tekstiljobb der var utrolig stort.

Jeg fikk jobben og jobbet en stund i studioet hans i Angel i London.  Det var en fantstisk opplevelse og erfaring men samtidig utrolig tøft. Ofte var jeg ikke var hjemme før 01 på natta og opp igjen kl 7 neste morgen.  Selvom min kjærlighet for McQueen er den samme, fikk jeg et sterkt innblikk til baksiden av moteverdenen som jeg følte at jeg ikke passet helt inn i.

Da jeg sa farvel til McQueen jobbet jeg mest som freelance hvor jeg bl.a designet print for hele kolleksjonen til Deborah Henning. Denne ble også vist under London Fashion Week. Vii hadde også en popup shop i Carnaby Street en sommer med hennes kjoler med mine print, samt noen interiørartikler jeg hadde produsert mens jeg studerte ved St Martins  (møbeltrekte stoler, puter, kunstleretter etc )

Jeg jobbet i mange år som freelance tekstil- og grafisk designer innenfor mote og interiør og i 2010 sikret jeg meg en jobb som Head of Design for et designselskap hvor vi laget alt fra dame og herreklær med print til smykker, vesker, luksusgaver og silkeskjerf.  Det var her jeg fikk sansen for å designe print for skjerf. Jeg og sjefen min startet et skjerfmerke sammen som heter Dimaea. Vi hadde en kolleksjon på over 30 luksuriøse silkeskjerf produsert i Como i Italia. Denne fikk stor interesse fra Harrods i London.

 

BJORNE of Norway

Etter 5 år med å jobbe for så mange ulike merker og produkter følte jeg at virkelig hadde funnet min niche og “calling in life” og jeg valgte å satse på mitt eget skjerfmerke.  Jeg jobbet fortsatt freelance med å tilby branding, grafisk og komplette hjemmesider til kunder (bl.a McQueen Shoreditch) mens jeg sakte men sikkert jobbet meg opp mot hva som kom til å bli BJORNE of Norway noen få år senere.

Den største utfordringen i starten var vel å finne riktig produsent av skjerfene.  Jeg hadde ganske store krav til kvalitet av stoff, farger og kombinasjon av både digital- og silketrykk på hvert skjerf. Det tok mange år og sikkert 20-30 forskjellige produsenter før jeg fant den kvaliteten jeg ønsket.

“Before The Beginning There Was Nothing”, er den første serien fra BJORNE of Norway som består av intrikate trykk på silke- og modalskjerf. Utviklet av ekstraordinære designs som omfatter fotografering, malerier, tegninger og grafikk. En kombinasjon av all ferdigheter jeg har tatt med meg fra barndommen og opp til nå.

Hvert skjerf er et håndferdig “statement piece” med dristige trykk og silketrykkede metalldetaljer som hyller nordisk villmark. Jeg liker å veve gammel kultur og arv til nye, moderne fragmenter, som passer til alle stilbevisste kvinner – og menn.

Jeg er ikke så opptatt av trender og hva som er inn av farger og motiver for hver sesong. Designene mine er veldig personlige og de forteller alle en historie.  Det er ofte jeg jobber i ukesvis på ett design for å få det akkurat slik jeg ser det for meg.  Det er ikke uvanlig at jeg drømmer om designs og det er ofte derfra jeg får nye ideer.

Jeg hadde en soft-launch i mars hvor jeg lanserte hjemmesiden min med webshoppen for venner og familie og det var utrolig med all den positive tilbakemeldingen og støtte fra alle sammen.

Det var også litt av et øyeblikk en lørdagskveld hvor jeg satt og så på The Voice UK finalen med samboeren min, og plutselig har selveste Jennifer Hudson på seg VARGA skjerfet fra kolleksjonen.  Det er et veldig energisk skjerf med to fryktløse ulver på. Det kledde henne veldig!

Varga
Jennifer Hudson i Varga

For øyeblikket jobber jeg med å utvikle en mindre herrekolleksjon av skjerf og lommetørkler. Jeg har også planer om å lansere printede clutchbags neste år, så jeg jobber en del med å utvikle dette. Jeg har også blitt utvalgt av House of iKons til å ha et runwayshow under London Fashion Week i September, det blir utrolig spennende. Jeg kommer også til å ha en popup-shop 15-16 September på Millenium Gloucester London Hotel.

Mitt studio og showroom er i East London men jeg selger mest gjennom hjemmesiden min: www.bjorneofnorway.com men jeg er også på utkikk etter butikker i Norge å selge igjennom.

Siden vi fortsatt er i lanseringsperioden ønsker jeg å tilby alle dere lesere av Dailystory.no alle typer skjerf på nettsiden min med 20% avslag ved bruk av kode “launch20”.

Isbjorn
Tilbake