Grape Architects

Grape Architects


Grape Architects startet for bare tre år siden, men er allerede i ferd med å sette sitt preg på Oslo. I tillegg til større byutviklingsprosjekter gjør de også mindre prosjekter for venner med store ambisjoner, som AG Starheim og Co sin nye lekeplass VAAR i Bjerregaards gate 51. Dailystory har tatt en prat med én av gründerene, Christine Grape.

 

 

Fortell oss litt om idéen og bedriften:

Vi startet Grape Architects i 2015 med 10 arkitekter uten at vi hadde ett eneste oppdrag. Sett i bakspeilet var jo dette litt i overkant ballsy, og la oss si det sånn;  jeg er glad for at jeg ikke visste alt det jeg vet i dag…

Grunnen til at vi var så tøffe i trynet var at vi ønsket å jobbe med komplekse bygg og store prosjekter. Den type oppdrag går ikke til tremannskontorer. 

Det var tøffe tak det første året med mye utgifter og lite inntekter,  men det gjorde noe med måten vi jobber på. Du blir skjerpa og kreativ med kniven på strupen. Ettersom kundene ikke akkurat stod i kø ble vi nødt til å skape våre egne jobber. Vi gikk rundt i Oslo og lette etter områder og bygg som kunne transformeres. Vi lagde mulighetsstudier som vi presenterte for potensielle utviklere, og en god del av dette ble til prosjekter som vi nå er i ferd med å bygge.

Styrken vår er at vi er en gjeng med veldig ulik kompetanse og erfaring som utfyller hverandre. På den måten kan vi kombinere avansert teknologi med kompetanse på marked og regulering, og gjøre veldig kjappe vurderinger og case studies for å komme i posisjon hos kunder.

Noen av initiativene våre blir til betalte oppdrag, og noen jobber vi videre med av idealistiske grunner. F.eks jobber vi med et prosjekt som heter Oslo 100000, som handler om å få flere boliger i sentrum. Alle vil ha byliv, langt flere skjønner at det faktisk må bo mennesker i byen for at det skal bli liv. Oslo Habitat er et annet initiativ som fokuserer på mangfold og inkludering i boligutviklingen, at flere skal få muligheten til å oppfylle boligdrømmen, og at utvalget av boliger skal bli mer tilpasset ulike livssituasjoner.

Hva er fremtidsvisjonene til bedriften?

Jeg har hatt en post-it lapp på skjermen min fra den dagen vi startet opp med «the future is coming, stay ahead» som en påminnelse om viktigheten av å alltid ligge i front, særlig innen teknologi og verktøy. I tillegg til å endelig ha fått et godt modellverksted, utforsker vi hele tiden nye muligheter både med Virtual Reality og 3D-modellering. VR gir oss en unik mulighet til både å utforske og kommunisere ideer. Vi inviterer ofte kundene våre til å oppleve byggene vi tegner i den virituelle verden. Dette gir dem større trygget og forståelse for  hvordan bygget vil oppleves, ikke bare innvendig, men kanskje særlig i forhold til omgivelsene.

Hvor er dere lokalisert?

De første to årene leide vi billige lokaler i House of Oslo, som nå er i ferd med å rives. I mars flyttet vi endelig inn i egne lokaler i Vika, mellom Vika kino og konserthuset. Lokalene hadde stått tomme i mange år etter å ha huset en rekke av byens nattklubber. 

Rett før oppussingen ble lokalene lånt ut til en utstilling av kunstnerduoen BROSLO sitt samarbeidsprosjekt med Chi Modu. Kombinasjonen av rå, ubehandlede lokaler og fete bilder ga oss inspirasjon til å beholde både uttrykket og noen av bildene. I dag har møterommen våre fått navn etter kunsten og de tidligere klubbene som holdt til her. Lokalenes forhistorie med nattklubber, setter tonen for et uformelt arbeids og møtested, og gjør at lokalene funker like godt som arbeidsareal som det gjør til party.

I utgangspunktet er kontoret ett stort rom hvor alle sitter og jobber sammen. Vi har ulike events for både kunder og internt rundt kjøkkenbenken som også fungerer som spisebord. Foreløpig er vi 23 ansatte og har plass til å vokse med enda flere arkitekter, interiørarkitekter, grafisk designere og industridesignere.


Tips til andre gründere?

Jeg har ett eneste mål: å ha det gøy på jobb hver dag. Da er det viktig at ting funker sosialt og at de som jobber her trives og føler seg ivaretatt, og hva er vel mer naturlig da enn å ansette en som kun har det som jobb, nemlig kokken vår!

Dagens høydepunkt er samling rundt kjøkkenbenken med en digg lunsj hver dag og frokost for dem som ikke rekker det før de drar hjemmefra. Jeg tror egentlig ikke det er så store forskjeller på hva som gjør at man trives og føler seg vel hjemme og på jobb; Øl i kjøleskapet, is i frysern, god kaffe og mennesker som bryr seg om hverandre og mye glede og humor. Bruk hodet og dropp selvhjelpsbøker om ledelse og strategi. Vår strategi er å ikke ha noen strategi. Det høres kanskje flåsete ut, men jeg tror at om du setter deg veldig klare mål om hvor du skal så ser du kun rett frem, da oppdager du kanskje ikke ting som skjer i sidespeilet. Det er som regel de uventede mulighetene som er mest interessante å forfølge!

For mer info om prosjektene våre, sjekk ut:

Hjemmeside: www.grape.no 

Instagram: grape_architects

Facebook: grape architects

Foto: Grape Architects v/Olaf Kon

Tilbake